Prima pagină > News > NEWS: Începând de joi, profesorii intră în grevă generală

NEWS: Începând de joi, profesorii intră în grevă generală

Mii de cadre didactice din toată ţara sunt astăzi în grevă, începând de la ora 7.00, însă protestul sindical nu afectează toate şcolile şi nici majoritatea centrelor în care se susţine proba practică de calculator din cadrul bacalaureatului.
Profesorii afiliaţi la FSLI, Federaţia Spiru Haret şi FEN au intrat în grevă generală nemulţumiţi fiind de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării şi disponibilizările anunţate. Totodată, sindicaliştii contesta şi proiectul Legii Educaţiei, care urmează să fie votată în Parlament.
La protestul de o zi anunţat de sindicate nu vor participa însă toţi profesorii. Unii dintre ei vor lucra în centrele de examen care găzduiesc, pentru a patra zi, proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Practic, din totalul celor 886 astfel de centre, doar 136 vor fi afectate de grevă, iar susţinerea probei va fi amânată, în cazul acestora.
Alte cadre didactice au ales să intre la ore, aşa cum se întâmplă, de pildă, la Universitatea din Petroşani, care a anunţat Ministerul Educaţiei că nu face grevă pentru a nu fi perturbate în acest moment procesele de învăţământ şi cercetare. Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” a anunţat, miercuri, că la protest ar urma să ia parte circa 25.000 de cadre didactice din învăţământul superior.
Organizaţiile studenţeşti au intrat în grevă, alături de profesori
Reprezentanţii unor organizaţii studenţeşti au anunţat, la rândul lor, că sunt solidari cu profesorii şi că vor încerca să-şi convingă colegii să nu intre nici ei la ore joi.
Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), nemulţumită de faptul că Ministerul Educaţiei a tratat cu superficialitate propunerile studenţilor privind Legea Educaţiei, respinge vehement noua formulă a proiectului legislativ, alăturându-se profesorilor în protestul din 22 aprilie.
Potrivit reprezentanţilor UNSR, uniunea ia în calcul organizarea unui protest de proporţii dacă actuala formă a Legii Educaţiei Naţionale va rămâne neschimbată.
Ministerul Educaţiei a precizat miercuri, prin secretarul de stat Oana Badea, că directorii unităţilor şcolare al căror corp profesoral va fi joi în grevă este obligat să se asigure în privinţa siguranţei elevilor care vor veni la şcoală. Iar asta deoarece nu toate şcolile care vor participa la protest şi-au anunţat elevii să nu vină la ore.
Sindicatele din învăţământ au avertizat că, dacă problemele salariaţilor din învăţământ vor fi tratate cu indiferenţă de către autorităţi, nu exclud proteste care să afecteze încheierea situaţiei şcolare şi examenele, iar asta inclusiv prin grevă generală pe termen nelimitat.
Vineri, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai federaţiilor sindicale se vor aşeza, din nou, la masa negocierilor, pentru a se încerca găsirea soluţiilor de stingere a conflictului. „La discuţiile de miercuri cu reprezentanţii ministerului, am constatat că aceştia sunt
mult mai concilianţi şi mai deschişi la dialog decât înainte. Fac un apel la membrii de sindicat să demonstreze joi că sunt uniţi, pentru că vineri, după grevă, urmează alte discuţii la minister şi sper ca acestea să marcheze începutul rezolvării problemelor noastre”, a declarat liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.
Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s