Prima pagină > In memoriam > Anca Parghel | In memoriam

Anca Parghel | In memoriam

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timişoara) a fost o cântăreaţă şi profesoară de jazz, fosta soţie a pictorului Virgiliu Parghel.

După ce a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, şi-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iaşi, unde şi-a dat licenţa cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizaţiei.

Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne) în Belgia, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) în Marea Britanie şi la Chişinău.

A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începînd cu 1984 (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi, Nürnberg, Leipzig, Varşovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza şi Bratislava), dar şi în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria şi Elveţia.

De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuţi, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu celebrităţi din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.

Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel şi-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles şi la Conservatorul Lemmens, dar şi ca muziciană şi vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania şi Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componenţă cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, percuţie, Kurt Bulteel, la pian şi Paolo Radoni, la chitară.

Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a susţinut un recital alături de saxofonistul american Rick Condit, de bateristul italian Fabio Grande şi de mai vechii săi colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr. şi basistul Pedro Negrescu. A apărut de asemenea pe scena Festivalului de Jazz Bucureşti 2002, alături de Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor.

La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital în urma unor dureri de cap şi de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu un un cancer ovarian, care se pare că este ereditar. La 5 decembrie 2008 a decedat la spitalul judeţean din Timişoara. Anca Parghel este inmormantata pe aleea Artiştilor din cimitirul Bellu din Bucureşti.

Anca Parghel- concert in memoriam, in Spania In 2008-12-19 in Madrid, Spania, s-a canta jazz in memoria regretatei Anca Parghel.

Reclame
Categorii:In memoriam Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s